Uge 9 – Danmarks befrielse

betinna Cirkelines Klubhus, KOM MED INDENFOR...

I går, den 4. maj, satte vi lys i vinduet for at fejre Danmarks befrielse. Men også for at minde os selv om, at noget så frygteligt som besættelsen, aldrig må ske igen. Nazisternes leder, Hitler, opbyggede et Tyskland, kun for tyskere. Jøderne, et ældgammelt folkeslag, mørklødede mennesker, og andre folk, der var uenige med ”der führer,” endte i fangelejre, og derfor gjorde mange, som tyskerne befalede. Flere af børnene var hurtige til at drage sammenligninger mellem nazisternes leder og ”Trump,” så USAs 45. præsident blev samtaleemne på lige fod med den danske minister Christmas-Møller, statsminister Stauning og englændernes anfører, Montgomery. Da vi kom til modstandsfolkene, der sneg sig ud om natten for at udføre farlige aktioner, var der en af pigerne, som rejste sig op og med stolthed i stemmen fortalte om sin egen deltagelse i Women’s March.

Jeg læste Kapitel 31; BESÆTTELSEN i Sigurd fortæller DANMARKSHISTORIE, og børnene lyttede interesseret og spurgte bagefter ind til det, som vi havde læst. Mørklægningsgardiner, beskyttelsesrum, modstandsbevægelsen, redning af jøder, bunkere … Jo, vi kom ind på lidt af hvert. Vi snakkede også om alsang, en slags fællessangsstævner, der blev arrangeret under den tyske besættelse af Danmark, og så lyttede vi til sangen Lige om lidt er Danmark frit, og bagefter dansede vi lystigt rundt til sangen Alle har ret til at leve. Forpustede satte vi os ned foran fjernsynet og så et klip fra FRIHEDENS SOL OVER DANMARK, en stum sort-hvid kompilation af dokumentariske optagelser fra København fra dagene omkring befrielsen.

Og så snakkede vi om HUMOR! For er der noget danskerne er gode til, udover at hygge sig, så er det at lave sjov -og det gjorde de også dengang, under besættelsen. Bl.a. opstod der blade, som blev trykt i hemmelighed. Et af dem viste en tegning af fire grise og en tysker og stillede spørgsmålet, Hvem er det femte svin?


Vi snakkede også om rationeringsmærker. Under krigen var det svært at få varer, og det viste sig at være lige så svært at anskaffe sig legetøj. Derfor var der mange af børnene der lavede deres eget legetøj (eller som fik de voksne til at hjælpe sig, lidt ligesom når der i dag skal laves skoleprojekt, forestiller jeg mig.) Dukke Lise blev syet af gamle klude, og bilerne og bådene blev lavet ud af brugte havregrynspakker.


a  e  i  der fløj en lille bi
o  u  y  den fløj til Humleby
æ  ø  å  der kan den honning få

Vi runded af med et rim, og så fik børnene et stykke kridt i hånden og skrev de vokaler, der manglede i ordene på tavlen.