Uge 5 – Astrid Lindgren, Ole Lund Kirkegaard og Halfdan Rasmussen

betinna Cirkelines Klubhus, KOM MED INDENFOR...

I torsdags snakkede vi om FANTASTISKE FIGURER –litterære figurer, som kan noget alle os almindelige dødelige ikke kan. Løfte en hest fx. Vi læste første kapitel af Pippi Langstrømpe, skrevet af Astrid Lindgren, snakkede kort om forfatteren, Sveriges plads på verdenskortet, og titlen. Og eftersom flere af børnene er tresprogede, så lærte vi også, til stor morskab for alle, at Pippi på fransk betyder… tis. Tihi. Vi bladrede i bogen, så på illustrationerne og gættede på handlingen. På et af billederne er Pippi i fuld færd med at male noget der forestiller en tyk dame med en død rotte i hånden –på tapetet inde i dagligstuen. Men Pippi bor jo helt alene, ingen mor eller far har hun til at skælde ud, og selv lader Pippi til at synes mægtig godt om maleriet. Pippis mesterværk gav anledning til at tale om, hvad det vil sige at være artig versus u-artig. Thorbjørn var hurtig på aftrækkeren, “Man må ikke tegne på væggen. Kun på papir.” Det lød som om, han talte af erfaring. Alle var enige, men så indskød Kinan, at i hans kusines hus, der er det altså tilladt at tegne på væggene. Hmm… vi tyggede lidt på den, og blev så ellers enige om, at det var da egentlig ret “sejt.”
Bagefter snakkede vi om MAGISKE REDSKABER og læste op fra Otto er et næsehorn, hvor Topper og Viggo sjovt nok også tegner på væggen (!) Blyanten de bruger, viser sig at være magisk -for næsehornet blinker pludselig med det ene øje og drejer hovedet. Gisp! Børnene kom med bud på andre magiske redskaber og tegnede på papir med deres helt egne “magiske blyanter.” Vi læste og snakkede også om Halfdan Rasmussens digt Jeg tar et stykke kridt, som i kan finde ved at klikke på “Fantasien er en form for mod.”

Illustreret af Ingrid Vang-Nyman

Vi sluttede af med endnu et digt; et japansk HAIKUDIGT med et tilhørende billede, der gemmer på både fantastiske figurer og magiske redskaber. Vi snakkede om billedet og om haikudigte, der typisk består af tre linjer. Første linje har fem stavelser, anden linje har syv, og den sidste linje har fem. Vi klappede i kor og opdagede, at det passede på digtet.