Uge 10 – Hjemmelavet koldskål & 20 spørgsmål til professoren

betinna Cirkelines Klubhus, KOM MED INDENFOR...

I denne uge tog vi på opdagelsesrejse med Lars Henrik Aagaard, videnskabsjouralist og forfatter til HVAD ER MÅNEN LAVET AF? Han tog os med på en vild ekspedition fra tidens og altings begyndelse, hele vejen gennem universet og helt ind i vores krop. Børn er nysgerrige væsner, og Henrik hjalp os med at besvare nogle af de store spørgsmål, de bærer rundt på.

Hvad var der for eksempel, før universet blev skabt? Og hvad er universet egentlig lavet af? Vi snakkede om Guds rolle, for nogle mennesker tror jo på, at det var ham, der skabte alting. Men der er også mange der mener, at det hele begyndte ved en tilfældighed –en pludselig forandring lige midt i tomheden. Giver det overhovedet mening at spørge om, hvad der var før altings begyndelse? For hvis ikke der var noget, er der jo heller ikke tid. Jo, pludselig blev diskussionen noget filosofisk. Børnene rakte hånden i vejret og råbte i kor, ”Big Bang!” Noget med et lillebitte punkt, der blev større og større med en rasende fart –og i takt dermed blev stjernerne til og planeterne og til sidst os mennesker, rumraketter og skumfiduser. Bagefter så vi et videoklip på YouTube, der hjalp os med at forstå, hvordan mælkevejen og de milliarder af andre galakser derude hele tiden fjerner sig fra hinanden, lidt ligesom hvis vi pumpede en megastor ballon op ved at puste mere og mere luft ind i den.

Børnene kom også hver især med bud på, hvad månen er lavet af. Nogle mente, at månen er lavet af grøn ost. Andre, at den er lavet af støv. Det var ikke helt rigtigt men gode bud, for faktisk så påstår alle 12 astronauter, der har været på månen, at den lugter. Lidt ligesom en gammel ost. Eller, ikke helt. Den lugter af krudt, siger de. Ligesom fyrværkeri nytårsaften. Og når de tog deres store støvler af inde i rumskibet, så var der fint månestøv på dem. Så helt ved siden af ramte børnene ikke. Bagefter så vi et ældgammelt videoklip af de første astronauter, der landede på månen i 1969. Vi snakkede om månestenene, som de tog med hjem til jorden, og som er så kostbare, at de er dyrere end selv diamanter! Astronauterne gik sjovt, så da vi var færdige med at overvære den allerførste månelanding, satte vi musik på og immiterede deres bevægelser. En af børnene break-dansede, og vi blev alle enige om, at han bliver den første til at break-danse på månen.

Vi stillede også spørgsmålet, “hvordan kan en flyvemaskine flyve?” Vi så et videoklip af en Airbus A380, den slags fly vi rejser i, når når vi tager hjem til Danmark på sommerferie. Vi lærte, at det er vingerne, der får flyet i luften. Tilsammen måler vingerne næsten 80 meter. Det er lige så langt som en hel fodboldbane. Når flyets hastighed er oppe på cirka 280 kilometer i timen, dannes der et højt lufttryk under vingerne, og det tryk presser vingerne – og hele flyet – opad. Hastigheden gør det muligt for flyvemaskinen at lette fra startbanen og holde sig oppe i luften, indtil det når Kastrup lufthavn.

Vi sluttede af med at stille spørgsmålet, “hvilket organ er kroppens vigtigste?” De fleste mente, at hjertet måtte være det vigtigste, så vi studerede en anatomisk model af et menneskehjerte og lod det derefter gå på omgang. Men faktisk, så viste det sig at fordøjelses-systemet, altså maven og tarmene, er det vigtigste organ. Hvis ikke vi kunne optage føde, så kunne det jo være lige meget med både hjernen og hjertet. Så vi snakkede om fordøjelse; hvordan en bid vandmelon eller en kammerjunker tager på en 24 timer lang rejse gennem et snoet rør, ti gange så langt som os selv, før det ender nede i endetarmen, og får maven til at rumle og os til at løbe mod toilettet.

Næste uge vil vi forsøge at finde ud af, hvem verdens mest berømte menneske er.

Er det …

A) Hitler, ham børnene sammenlignede med Mr. Trump, da vi snakkede om Danmarks befrielse.

B) Hillary Clinton, den tidligere amerikanske udenrigsminister og førstedame.

C) Jesus, den vigtigste profet i verdens største religion, kristendommen.

Læs med i næste uge og få svaret 😉

Sommeren nærmer sig, så vi spiste koldskål med kammerjunkere og friske jordbær.

Anatomisk model af et menneskehjerte.

Videoklip af de første astronauter, der landede på månen i 1969.

De første til at få en flyvemaskine i luften med et menneske ombord, var de to amerikanske brødre, Orville og Wilbur Wright. Året var 1903, og flyet holdt sig i luften i 12 sekunder.